Huvivenesatama uuteen uskoon Bretagnessa
1700-luvun lopulla Ranskan vallankumoushallitus oli voimiensa tunnossa. Napoleonin tähti oli nousussa ja armeija teki valloituksia pitkin Eurooppaa. Napoleonkin tajusi että armeija ”marssii vatsallaan”. Hallitus lupasikin 12 000 frangin palkkion keksinnöstä, jolla ruoka säilyisi sotaretkillä. Tällä oli myöhemmin kauaskantoiset vaikutukset pienelle Quiberonin kylälle Bretagnessa.
Pariisilainen kondiittori Nicolas Appert keksi vuosikausien kokeilujen jälkeen että kuumentaminen ja ilmatiivis pakkaaminen estää ruokaa pilaantumasta. Säilyke oli näin keksitty – ja Appert kuittasi muhkeat 12 000 frangia.
Melko pian Bretagnessa hoksattiin että peltipurkkiin oli kätevä säilöä myös sardiineja. Quiberonista tuli 1800-luvun mittaan Ranskan johtava sardiinikalasatama ja sardiinisäilykkeiden tuottaja.
Quiberonin tölkkisardiinia saa vielä tänäkin päivänä – jopa nettikaupasta – mutta elinkeinona sardiinikalastus on jo kauan sitten saanut tehdä tilaa turismille. Viehättävä Port Haliguenin venesatama onkin nykyään merkittävä huviveneilijöiden keidas Bretagnessa. Venepaikkoja on yli 1 100 ja yöpymisiä 11 000 vuosittain. Aivan venesataman vieressä on pitkät pätkät upeaa hiekkarantaa.
Alun perin kalastusveneille rakennetussa satamassa ovat kuitenkin kasvun rajat alkaneet tulla vastaan. Satamainfra ja rakenteet ovat ikääntyneet, ja luontainen liettyminen on tehnyt satama-altaista liian matalia isommille aluksille.
Port Haliguenissa onkin aloitettu massiivinen uudistustyö. Molemmat satama-altaat ruopataan syvemmiksi, laiturit ja ponttonit suunnitellaan kokonaan uusiksi ja venepaikkoja lisätään. Ensi vaiheen tavoitteena on nostaa ruoppaamalla altaista yli 50 000 kuutiometriä saviainesta, jota käytetään täyttömaana muun muassa uuden parkkialueen tarpeisiin.
Urakoitsijana toimii VINCI Construction Maritime et Fluvial. Satamarakenteiden perustuksissa käytetään combi-seinätekniikkaa, jossa merenpohjaan porataan teräspaaluja kantaviksi rakenteiksi, ja niiden väliin asennetaan teräspontteja yhtenäiseksi seinäksi. Robit huolehti combi-seinän teknisistä ratkaisuista Senior Specialist Kari Juntusen ja Export Manager Taha Laissaouin johdolla. ”Suunnittelimme VINCIn kanssa kustannustehokkaasti parhaan kokonaisratkaisun työkaluineen ja toimintatapoineen. Tässä onnistuimmekin: paalutus sujui erinomaisesti 8 paalun päivävauhdilla”, Taha kertoo.
Keskimäärin 15–18 metrin pituisia paaluja porattiin kaikkiaan 460 kappaletta. Osan paaluista toimitti suomalainen SSAB. Robitin toimitukseen sisältyivät putkitusjärjestelmät (DTH-ROX SR 863/23), järeä 24 tuuman vasara ja iskunvaimentimet.
Mittavassa modernisointiprojektissa riittää urakkaa, ja vielä toistaiseksi satama-alueella lokkien kirkuna peittyy kaivureiden ja poralaitteiden jyrinän alle. Vuonna 2020 Port Haliguenin on määrä olla valmis ottamaan vastaan matkailijat uudessa loistossaan.