Hong Kongin liikenteen pullonkauloja avaamassa
Hong Kong on maailman tiheimmin asutettuja metropoleja. Sen kylkeen 1980-luvulla perustettu Shenzhen taas on Kiinan nopeimmin kasvava kaupunki. Vielä 20 vuotta sitten Hong Kong kuului Britannialle, ja noiden aikojen peruina Shenzhenin ja Hong Kongin rajalla ovat edelleen voimassa rajatarkastukset.
Kahden jättikaupungin välillä on kuusi rajanylityspaikkaa, jotka massiivisen liikenteen takia ovat usein melkoisia pullonkauloja. Siksi Hong Kongin hallitus käynnistikin vuonna 2014 mittavan rakennushankkeen seitsemännen maantieyhteyden avaamiseksi. Projektiin sisältyvän tunnelin rakentamiseen osallistuu myös Robit.
Maaperä määrää menetelmät
Suurten liikennemäärien takia tunneleita rakennetaan kaksi rinnakkain, eli yksi kumpaankin suuntaan. Tunneleiden pituus on 4,8 kilometriä. Kaivaustyöt on aloitettu molemmista päistä. Maaperän laatu vaihtelee ja sen mukaan myös kaivausmenetelmät. Shenzhenin puolella pohjoispäässä kaivetaan tunnelinporauskoneella. Tunnelin eteläpäässä taas kallioperä on niin kovaa, että työ tehdään drill & blast -menetelmällä eli räjäyttämällä.
Hankkeen pääurakoitsija Dragages Hong Kong järjesti eteläpään hankkeesta tarjouskilpailun. Robitin työkalut ja palvelut, joita jälleenmyyjänä edusti Merman Technology, osoittautuivat kokonaisuutena kilpailukykyisimmäksi vaihtoehdoksi. Itse poraustyön hoitaa Robodrill tunnelijumboilla ja Montabertin drifter-vasaroilla HC110 ja HC108.
– Ennen kuin päästiin kallioon asti, oli tehtävä tuentaporausta aika paljon enemmän kuin olimme ennakoineet. Maaperä oli paikoin arvioitua hankalampaa ja pehmeämpää, kertoo Robitin Kaakkois-Aasian myyntijohtaja Antti Mäkinen.
– Me toimitimme tuentaporaukseen putkitusterät ja putket, sekä drill & blast -työhön niskat, holkit, poratangot ja -kruunut.
Saumatonta yhteispeliä
– On ilo todeta, että työt ovat sujuneet moitteettomasti alusta alkaen. Asiakkaamme on ollut erittäin tyytyväinen Robitin palveluun, toimituksiin ja tuotteisiin. Lämpimät kiitokset ansaitsee myös Mermanin toimitusjohtaja Jacky Lee, joka on antanut loistavan tuen asiakkaalle koko projektin ajan.
Millaisia ovat olleet tämän mittaluokan hankkeen isoimmat haasteet?
– Työkalujemme osalta ongelmia ei ole tullut vastaan. Tärkeimmät haasteet liittyvätkin enemmän työn organisointiin, juuri projektin valtavan laajuuden takia. Tuotteiden toimitusaikataulun suunnittelussa on ollut melko lailla tekemistä, kun toimituspisteitäkin on useita eri puolella projektia, Antti kuvailee.
– Iso hanke vaatii meiltäkin paljon resursseja, joustavuutta ja asiakkaan kuuntelemista. Tämä onkin ollut eräänlainen oppimisprosessi kaikille osapuolille. Yhteistyö Dragagesin ja Robodrillin kanssa on ollut hedelmällistä. Olemme vierailleet useasti työmailla ja kehittäneet jatkuvasti yhdessä toimintatapoja saadaksemme kaiken toimimaan entistäkin paremmin.
Oppimisprosessi maan alla Hong Kongin pohjoisosissa jatkuu edelleen. Robitin työkaluilla tullaan poraamaan häkellyttävät 770 000 porametriä vuoden 2017 loppuun mennessä. Kun uusi rajatarkastuspiste aikataulun mukaan vuotta myöhemmin avautuu, ihmisten ja tavaroiden liike Hong Kongin ja Shenzhenin välillä saa taas uutta vauhtia.