A Jumbo drilling rig in the Kittilä mine

KEHITYSTYÖTÄ KULTAKAIVOKSEN UUMENISSA

21.7.2022

Talvella 1986 Kittilässä Kiistalan kylän pohjoispuolella räjäyteltiin kalliota tieleikkausta varten. Jos alueella työskennellyt geologi ei olisi uteliaisuuttaan mennyt tutkimaan tietyömaan lohkareita tarkemmin, paikalla ei ehkä nyt olisi Euroopan suurinta kultakaivosta.

Työmaalta löytyi useammastakin lohkareesta kultaa, ja Geologian tutkimuskeskus alkoi tutkia löydöstä. Se osoittautui pian varsin rikkaaksi. Kului yli kaksikymmentä vuotta ennen kuin kullan louhinta Kittilän kaivoksella alkoi. Avolouhoksella alkoivat työt vuonna 2008 ja maan alla pari vuotta myöhemmin.

Vuodesta 2012 eteenpäin Kittilässä on louhittu yksinomaan maan alla. Tätä nykyä Agnico Eagle Finland louhii kaivoksessa vuosittain pari miljoonaa tonnia malmia, ja kullan vuosituotanto on noin 7 500 kiloa.

Robit on toukokuusta 2021 alkaen toimittanut poratyökaluja Kittilän kaivokselle pitkäaikaisella sopimuksella. Siihen kuuluu muun muassa avaimet käteen -tyyppinen poramestaripalvelu, johon sisältyy myös teroituspalvelu. Robit toimittaa tuotteet hallinnoimastaan kaupintavarastosta, joka sijaitsee kaivoksessa 350 metriä maan alla.

Kittilässä Robit etsii yhteistyössä asiakkaan kanssa määrätietoisesti keinoja porametrikustannusten pienentämiseksi. Tarvittaessa voidaan asiakkaan tarpeeseen kehittää räätälöityjä tuotteita. Näin tapahtuikin jo ensimmäisten kuukausien aikana vaijeripultituksessa, jossa kalliota lujitetaan ennen louhintaa.

”Vaijeripulttauksessa oli ongelmia. Rikkonaisessa kivessä porakalusto ei toiminut, kruunun huuhtelu karkasi kiven säröihin ja kruunu tuppasi jäämään jumiin”, kertoo Robitin myyntipäällikkö Kimmo Kangas.

”Uumoiltiin, että vika olisi kruunun sivuhuuhtelussa. Asiakkaamme kokeili mitä tapahtuu, jos sivuhuuhtelun hitsaa umpeen – ja se auttoikin. Teimme sitten Lempäälän tehtaalla sarjan samaan tapaan muokattuja kruunuja”, Kimmo sanoo.

Robitin suunnittelutiimissä kehitystyössä oli tiiviisti mukana R&D Engineer Mika Koskinen. ”Tulokset paranivat, mutta eivät vielä tarpeeksi. Keskustelimme pultituslaitteen operaattoreiden kanssa mitä kannattaisi tehdä. Kaivosyhtiön näkemysten ja omien design-ideoiden pohjalta kehitimme kruunusta toisen iteraation, joka oli jo olennaisesti erilainen. Se ratkaisikin huuhtelun ja ohjautuvuuden ongelmat, ja porametrit kasvoivat kiitettäviin lukemiin”, Mika toteaa.

Uusi suorituskykyinen porakruunu on ollut Kittilän kaivoksella käytössä alkuvuodesta 2022. Porattavaa tulee riittämään, sillä nykyisillä malmivaroilla ja tuotantomäärillä kaivoksen odotetaan toimivan vuoteen 2034 saakka. Siihen mennessä saattaa malminetsinnässä toki löytyä uusiakin esiintymiä.

 

Lue lisää uusia tarinoita viimeisimmästä Bulletinista!