OULUN PORAKAIVOT MENESTYY ROBITIN KULUTUSOSILLA

20.2.2024

1960- ja 70-luvulla painia seuranneille penkkiurheilijoille Oulun Pyrintöä edustaneen Kauno Määtän nimi tuli tutuksi: Kauno voitti nimittäin kreikkalais-roomalaisen painin Suomen mestaruuden painoluokassaan useita kertoja. Leipätyönsä puolesta Kauno ei komeillut otsikoissa, vaikka luotettava ammattimies olikin: hän porasi kaivoja.

Kaivonporaajan ura jatkuikin eläkepäiviin saakka, ja siirtyi myös seuraaville polville. 1980-luvun lopulla Kaunon alakouluikäiset tyttärenpojat Sami ja Simo Manninen saivat kipinän päästessään apupojiksi kaivonporauskeikalle.

Kipinästä syttyi pysyvä innostus, ja sen seurauksena syntyi lopulta vuonna 2012 veljesten oma yritys Oulun Porakaivot Oy. Koko Suomen alueella toimivan yrityksen pääliiketoimintaa ovat suurten kiinteistöjen energiakentät, joihin porataan useita maalämpökaivoja. Oulun Porakaivot hoitaa myös kenttien suunnittelun ja luvittamisen, ja asiakkaita on laajalla skaalalla julkiselta sektorilta liikekiinteistöihin ja taloyhtiöihin. Yksittäisiä maalämpö- ja vesikaivoja porataan runsaasti myös omakotitaloille ja muihin pienkohteisiin.

Kuudella poravaunulla operoiva Oulun Porakaivot on ollut jo pitkään Robitin sopimusasiakas ja käyttää kaikissa peruskulutusosissa kuten tangoissa, rengasterissä, porakruunuissa ja piloteissa Robitin tuotteita. Oulun Porakaivojen suunnitteluinsinööri Panu Haulos on havainnut poratarvikkeiden laadussa tervetullutta kehitystä.

”Kulutusosien luotettavuus on tällä alalla A ja O. Kaivot ovat yhä syvempiä – jopa 450 metriä – ja tontit usein ahtaita: ei ole välttämättä tilaa porata toista reikää jos ensimmäinen jää vajaaksi. Meidän on kulutusosissa katsottava porametrin hintaa kokonaistaloudelliselta kannalta: millaista on suoritusvarmuus, porausnopeus ja polttoaineen kulutus. Robitin tuotteet ovat olleet tasalaatuisia ja luotettavia ja kestäneet hyvin syvissäkin kaivoissa. Ja tämän päivän vasarat ja kruunut ovat kestävämpiä kuin ennen”, Panu kertoo.

Robit on noin vuoden ajan kehittänyt kaivonporaukseen uutta neljän tuuman DTH-vasaraa, joka on saanut tuotenimen H4. Testaaminen yhteistyössä asiakkaiden kanssa on keskeinen osa tuotekehitystä. Asiakaspalautteen perusteella H4-vasaraa optimoitiin ja se sai lopullisen muotonsa. Robitin Sales Director Kimmo Kangas lähestyi kehitystyössä mukana ollutta Oulun Porakaivoja mahdollisuudella testata uutta vasaraa ensimmäisten joukossa. Sopiva testityömaa löytyikin Helsingistä, taloyhtiön tulevalta energiakentältä johon porataan 23 kaivoa 390 metrin syvyyteen. Kimmo on seurannut H4-vasaran kehitystyötä alusta asti ja todennut sen potentiaalin.

“H4-vasaran toimivuus, luotettavuus ja tunkeutuvuus ovat erittäin hyviä. Olennaisin parannus on kuitenkin polttoaineen kulutus, joka on huomattavasti pienempi kuin kilpailijoilla. Tyypillisesti esimerkiksi 200 metriä syvässä kaivossa kompressori syö polttoainetta noin kaksi litraa metriltä. H4-vasaraa käyttämällä on päästy parhaillaan puoleentoista litraan. Se on ratkaiseva ero”, Kimmo sanoo.

H4-vasaran valtteihin kuuluu huomattavan pieni polttoaineen kulutus.

Panu Haulos vahvistaa, että Oulun Porakaivojen testityömaan porauksissa on H4:llä saavutettu todella matalia polttoaineen kulutuslukemia, vaikka testaus Robitin kanssa vielä jatkuukin. Yhteistyö on muutenkin tiivistä.

”Robitin kohdalla kotimainen tuotanto on meille ehdottomasti plussaa: saamme osia nopealla vasteajalla. Robit myös reagoi nopeasti tarpeisiimme, tarvittaessa kellon ympäri. Robit on pystynyt auttamaan myös erityistilanteissa, kun tarvittavaa tuotetta ei ole löytynyt suoraan hyllystä. Meillä oli esimerkiksi projekti, jossa porattavan reiän oli oltava ehdottoman suora. Robit teki meille ohjaavan erikoistangon, jolla homma hoitui”, Panu sanoo.

Monella elinkeinoelämän sektorilla kasvukäyrät ovat viime aikoina kääntyneet alaspäin. Lämpökaivomarkkinoilla tällaista huolta ei ainakaan Oulun Porakaivoilla ole näköpiirissä.

”Suunta on ylöspäin, kysyntä kasvaa ja monipuolistuu koko ajan. Siihen on toki vaikuttanut myös tekninen kehitys kun voidaan porata syvempiä kaivoja. Suomen mittakaavassa varsinkin Helsingin kaupunki on edistyksellisyydessään vahva veturi alalla. Fossiilisesta kaukolämmöstä irti pyristelevä kaupunki on helpottanut maalämmön lupaprosesseja ja selkeyttänyt sääntelyä”, Panu toteaa.

Kuvassa vasemmalta: Oulun Porakaivojen Ville Alanko, Simo Manninen, Sami Manninen (tj.) ja Panu Haulos; oikealla Robitin Kimmo Kangas.