UUSI PÄÄNAVAUS PERUN DTH-MARKKINOILLA
Peru on rikkaine kupari-, hopea-, kulta- ja lyijyvarantoineen kaivosteollisuuden jättiläinen koko maailman mittakaavassa. Myös rautamalmi on merkittävä vientituote, vaikka tunnetut esiintymät rajoittuvat vain yhdelle alueelle.
Antonio Raimondi oli poikkeuksellisen monipuolinen tiedemies. Hän syntyi Milanossa vuonna 1826 ja muutti Peruun vuonna 1850. Vuotta myöhemmin hänestä tuli luonnonhistorian professori San Marcosin yliopistoon Limassa. Myöhemmin hän perusti sinne lääketieteen ja kemian laitokset.
Raimondi oli myös intohimoinen maantieteilijä, joka teki geologisia, kasvitieteellisiä ja eläintieteellisiä tutkimuksia eri puolilla maata. Eräällä matkallaan vuonna 1870 hän löysi valtavan rautamalmiesiintymän Marconan alueelta Nazcan maakunnassa, noin 500 km Limasta etelään.
Rautamalmin hyödyntäminen Marconassa alkoi vasta 1950-luvulla. Vuodesta 1992 avolouhoksen omistajana on toiminut kiinalaisyritys Shougang Hierro Perú. Kolmessakymmenessä vuodessa raudan tuotanto on kuusinkertaistunut.
Suuren osan Shougang Hierro Perún poraus- ja maansiirtotöistä suorittaa Cosapi Mineria, joka on Perun suurimpiin kuuluvan rakennusliike Cosapi S.A.:n tytäryhtiö. Cosapi Mineria on erikoistunut mittaviin maanrakennustöihin ja avolouhosten kehittämiseen.
Avolouhoksilla käytetään yleensä runsaasti Down-the-Hole -työkaluja raonräjäytyksessä ja ns. buffer-porauksessa. Siksi Shougang Hierro Perú oli kiinnostava kohde Robit SAC:n myyntitiimille.
“Shougang Hierro Perún rautaesiintymä koostuu erittäin kovasta ja kuluttavasta materiaalista, jonka puristuslujuus voi olla 250–300 MPa”, Robit SAC:n General Manager José Luis Cisneros sanoo.
“Otimme yhteyttä Cosapi Mineriaan ja teimme alkuvuodesta 2020 ensimmäiset testit 7 tuuman kruunuilla ja D65-vasaralla. Siitä lähtien olemme tehneet yhä tiiviimpää yhteistyötä Cosapin kanssa ja kehittäneet heille materiaaleja suorituskyvyn parantamiseksi.”
“Viime kuukausina olemme testanneet Cosapin kanssa markkinoiden johtavien DTH-valmistajien tuotteita. Toimintaa on valvonut Robitin puolelta Assistance Engineer Kevin Salas ja tuotekehitystä johtanut DTH Sales Manager Martín Rodríguez. Olemmekin saaneet kehitettyä tehokkaampia toimintatapoja ja pystyneet ehdottamaan laadukkaampia porauskohteita”, José kertoo.
Louhoksella tarvitaan paljon kaksoispengerten raonräjäytyksiä, jotka tehdään D45 HD -vasaroilla ja 5 tuuman kuperapintaisilla kruunuilla, joissa on ballistiset nastat. Kruunujen keskimääräinen kesto on 1 400 metriä ja keskimääräinen porausnopeus 32 m/h.
Cosapi allekirjoitti hiljattain jatkosopimuksen kahteen louhoskohteeseen Shougang Hierro Perússa. Robitin kanssa tehdyt testit olivat niin vakuuttavia, että Cosapi solmi kaupintavarastosopimuksen, jonka myötä Robit toimittaa 60 % kohteiden poratyökalujen kulutusosista.
“Tämä on ensimmäinen DTH-työkaluja koskeva kaupintasopimuksemme Latinalaisessa Amerikassa. Siihen sisältyy tekninen huolto, vasaroiden huolto ja porakruunujen hallinta”, José sanoo.
“Haluamme näyttää Cosapi Minerialle ja markkinoille, että Robit SAC:n rahkeet riittävät strategisten kumppaneidemme odotusten täyttämiseen ja ylittämiseen.”